Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Deelname voorschool gedaald onder kinderen met een risico op (taal)achterstand

Op 1 januari 2018 is de nieuwe landelijke wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen ingegaan. Alle ouders betalen nu een inkomensafhankelijke bijdrage, waar voorheen het voorschoolse aanbod gratis was voor kinderen met een indicatie vanwege een risico op (taal)achterstand. Via de belastingdienst kunnen zij veelal een beroep doen op kinderopvangtoeslag, voor diegene waar dit niet voor geldt neemt de gemeente de toeslag voor haar rekening. OIS heeft in opdracht van afdeling Onderwijs gekeken wat voor invloed de nieuwe harmonisatiewet heeft op de deelname van Amsterdamse peuters.

Deelname aan de voorschool is onder kinderen met een (taal)achterstand gedaald van 72 procent in 2017 naar 63 procent in 2018. Deze kinderen gaan vaker naar een opvang zonder voorschoolprogramma of helemaal niet naar een opvang. De daling is het sterkst onder 2,5 tot 4 jarigen (van 88 procent naar 75 procent). Het bereik onder peuters van 2 tot 2,5 jaar is juist toegenomen (van 16 procent naar 24 procent) door de leeftijdsverlaging van 2,5 naar 2 jaar voor toegang tot de voorschool. Onder kinderen zonder indicatie is de deelname aan de voorschool en kinderdagopvang vrijwel gelijk gebleven.

Soort opvang naar al dan niet risico op (taal)achterstand, december 2017 en 2018
Soort opvang naar al dan niet risico op (taal)achterstand, december 2017 en 2018bron: CBS/OJZ, bewerking OIS

Deelname minst gedaald onder kinderen uit de laagste inkomensgroep

Deelname aan de voorschool is het minst gedaald onder kinderen in huishoudens met de laagste inkomens, waarin de meeste peuters met een risico op (taal)achterstand vallen. Wanneer we kijken naar de werksituatie van ouders zien we dat deelname van kinderen met een risico op (taal)achterstand voornamelijk is gedaald onder gezinnen met werkende ouder(s).

In groot deel van Amsterdam daling deelname voorschool

In bijna alle 22 woongebieden in de stad is de deelname aan de voorschool onder kinderen met een risico op (taal)achterstand gedaald. De sterkste daling heeft plaatsgevonden onder peuters die wonen in Oud-Zuid, gevolgd door de Indische Buurt en IJburg/Zeeburgereiland, Osdorp en De Aker, Sloten, Nieuw Sloten  en Bos en Lommer. Op Oud-Zuid en Osdorp na is in deze gebieden deelname aan de voorschool nog steeds bovengemiddeld in 2018. Alleen in de gebieden Bijlmer-Oost, Centrum-Oost en Oud-Oost is het aandeel kinderen met een risico op taalachterstand dat naar de voorschool gaat toegenomen.

Ontwikkeling deelname voorschool onder kinderen met een vve-indicatie in 22 gebieden
Ontwikkeling deelname voorschool onder kinderen met een vve-indicatie in 22 gebiedenbron: CBS/OJZ, bewerking OIS