Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Draagvlakmeting opvang ongedocumenteerden onder omwonenden van opvanglocatie Pieter Aertszstraat

Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Pieter Aertszstraat aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt.

Samenvatting

Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Pieter Aertszstraat aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt.

Omwonenden tevreden met voorzieningen in de buurt, wel last van rommel op straat

De buurtbewoners zijn over het algemeen tevreden met hun buurt (rapportcijfer: 7,7) en hun woning (7,8). De bewoners zijn het minst te spreken over de netheid van de buurt (6,0). De rommel op straat wordt dan ook genoemd als een van de negatieve kenmerken, net als (geluids)overlast en drukte. Een positief kenmerk van de buurt vindt men de aanwezige voorzieningen, waaronder het winkel en horeca aanbod.

Komst opvang breed bekend; helft weet waar men terecht kan met vragen

De meerderheid van de bevraagde bewoners is op de hoogte van de komst van de opvanglocatie (91 procent), voornamelijk dankzij bewonersbrieven. Ruim zestig procent van de bevraagden beoordeelt de communicatie over de opvanglocatie als (redelijk) goed. Desondanks weet slechts de helft (52 procent) waar men heen kan met vragen over de opvanglocatie. Driekwart van de bevraagden weet af van de bewonersavond; één op de tien heeft deze ook bezocht. Het bestaan van de begeleidingscommissie is bekend bij vier op de tien omwonenden.

Ruim de helft omwonenden staan achter de opvang in de buurt

De meerderheid (68 procent) van de respondenten vindt het goed dat er 24 uursopvang wordt aangeboden in Nederland. Wanneer het gaat om opvang in Amsterdam of in de eigen buurt neemt het aandeel voorstanders iets af, maar nog steeds steunt 55 procent van de omwonenden de komst van de opvanglocatie in de eigen buurt. Voorstanders van de opvang noemen vooral principiële redenen, bijvoorbeeld dat het humaan is om anderen op te vangen. Tegenstanders noemen juist dat deze mensen uitgeprocedeerd zijn en volgens de regels terug zouden moeten naar hun land van herkomst. Een deel van de respondenten is er specifiek op tegen dat de opvang in hun buurt wordt gerealiseerd. Zij maken zich zorgen over de veiligheid en mogelijke overlast in dichtbevolkte gebieden als Amsterdam/de Pijp. Desondanks verwachten de meeste respondenten weinig tot niets te gaan merken van de opvanglocatie.

Verzoek aan de gemeente: geef bewoners goede begeleiding, handhaaf waar nodig en blijf communiceren met buurt

Een groot deel van de respondenten vindt het belangrijk dat de bewoners van de opvanglocatie goed worden begeleid. Deels omdat dit de ongedocumenteerden zelf ten goede zou komen en deels ter voorkoming van overlast. Een deel van de respondenten benadrukt het belang van gemeentelijk toezicht op de locatie en handhaving bij eventuele overlast. Tot slot noemen veel respondenten het belang van open en duidelijke communicatie tussen de gemeente en omwonenden, ook als de locatie eenmaal in gebruik is genomen. Een deel zou graag mogelijkheden zien voor de bewoners en omwonenden van de opvanglocatie om met elkaar in contact te komen.