Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Economie krimpt, werkloosheid neemt snel toe

In het eerste kwartaal van 2020 is de Nederlandse economie met 1,7 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook Amsterdam krijgt het zwaar te verduren, zo blijkt uit de maandelijkse factsheet met Economische kerncijfers.

Het effect van de lockdown in maart van 2020 is terug te zien in de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal. De oorzaak ligt vooral bij een terugval van de particuliere consumptie. SEO verwacht dat de Amsterdamse economie relatief sterker wordt geraakt door de coronacrisis dan de economie van Nederland als geheel door het relatief grote aandeel van sectoren zoals horeca, detailhandel en luchtvaart. In het meest gunstige scenario waarin de maatregelen duren tot 1 juni 2020 en daarna een herstelperiode van drie maanden optreedt, krimpt de economie van Groot-Amsterdam met 4,7 procent in 2020. Als de maatregelen 

tot september 2020 (deels) blijven bestaan, dan kan de Amsterdamse economie op jaarbasis met 9,1 procent of meer krimpen.  

Door het wegvallen van het recreatief en zakelijk verkeer is de bezoekerseconomie in Amsterdam hard geraakt door de crisis. Vanaf medio maart 2020 ligt de kamerbezetting van hotels onder de 10 procent en het aantal passanten in de Kalverstraat op circa 10 procent van het volume in 2019. Het aantal passagiers op Schiphol is in april 2020 met 98 procent afgenomen ten opzichte van april 2019. Het vrachtvolume is met 26 procent gedaald. Hoewel de arbeidsmarkt normaliter vertraagd reageert op de economische malaise, is de situatie nu anders: in april 2020 is het aantal WW-uitkeringen met 37 procent gestegen ten opzichte van april 2019.

De vertrouwensindicatoren die vooruitblikken op de komende tijd geven een gemengd beeld. Nog nooit is het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de economie zo snel gezakt. Hiertegenover staat dat de aandelenmarkten na een daling in maart nagenoeg hersteld zijn en laten in april en mei een afwachtende houding zien. Deze situatie is uniek gezien het lage consumentenvertrouwen en oplopende werkloosheid. Hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen is afhankelijk van meerdere factoren. Aan de ene kant wordt er gevreesd voor een tweede coronagolf. Aan de andere kant zijn er overheidspakketten om de economie te ondersteunen, versoepeling van maatregelen en vooruitzichten op een vaccin.