Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Eén op de acht ervaart discriminatie op de werkvloer

Hoe vaak komt discriminatie voor op de Amsterdamse arbeidsmarkt? En waar gaat het dan om? OIS vroeg Amsterdammers naar hun ervaringen en keek naar registraties. Eén op de vijf Amsterdammers die afgewezen zijn bij een sollicitatie denkt dat dat (soms) met discriminatie te maken had. Van de werkenden voelde 12 procent zich de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd op het werk, waarbij het vaak gaat om kwetsende grappen. Niet iedereen doet melding van ervaren discriminatie op de arbeidsmarkt. Vaak denkt men dat het niets zal veranderen of dat het niet ernstig genoeg was.

Om te achterhalen in hoeverre Amsterdammers te maken hebben met discriminatie op de arbeidsmarkt zijn vragen gesteld in de Enquête Beroepsbevolking van OIS. Eén op de vijf Amsterdammers (20 procent) die zijn afgewezen bij een sollicitatie voor een baan of stageplek (afg. 12 maanden) denkt dat dat (soms) met discriminatie te maken had. Dat is iets vaker dan landelijk (15 procent). Een kleiner deel (11 procent) twijfelt of het discriminatie betrof. Discriminatie vanwege leeftijd wordt het vaakst ervaren, daarna op grond van etnische achtergrond/huidskleur.

Discriminatie ervaringen op de werkvloer.Respondenten werd gevraagd naar hun ervaring in de afgelopen 12 maanden. Bron: Regionale Enquête Beroepsbevolking 2019

Twaalf procent van de werkende Amsterdammers heeft zich in de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd gevoeld op het werk, landelijk 10 procent. Werkenden met een niet-westerse migratieachtergrond ervaren dit vaker (20 procent), vooral diegenen met een Marokkaanse achtergrond (24 procent). Het vaakst gaat het om kwetsende grappen. Amsterdammers die werken op basis van een uitzendcontract ervaren relatief vaak discriminatie.

Relatief weinig meldingen van discriminatie

Niet iedereen doet melding van ervaren discriminatie. Vaak denkt men dat het niets zal veranderen of dat het niet ernstig genoeg was. Bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) kwamen in 2018 113 meldingen over arbeidsmarktdiscriminatie in Amsterdam binnen.

Meldingen van discriminatie 113 Amsterdammers.Bron: Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Eén van de speerpunten van het college is de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt en de gemeente heeft interventies ontwikkeld om arbeidsmarktdiscriminatie te bestrijden en te voorkomen.  De factsheet die nu gemaakt is dient als een nulmeting van de aanpak. De komende jaren zal OIS betrokken zijn bij verdere monitoring van het programma.