Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Eén op de vijf afgewezen sollicitanten ervaart discriminatie

Net als vorig jaar denkt één op de vijf Amsterdammers die afgewezen zijn bij een sollicitatie dat dat (soms) met discriminatie te maken had. Het vaakst gaat het dan om discriminatie op grond van leeftijd of huidskleur/etnische achtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) naar discriminatie op de arbeidsmarkt.

Van de werkenden ervaart 14 procent discriminatie op het werk, waarbij het vaak gaat om kwetsende grappen door collega’s. Het gebeurt meestal op grond van migratieachtergrond, maar ook op basis van leeftijd (ouderen en jongeren) en geslacht. Amsterdammers ervaren vaker discriminatie op het werk en bij sollicitaties dan gemiddeld in Nederland.

Ervaren discriminatie op de werkvloer

Infographic met verschillende beelden over discriminatie op de werlvloer. Toegankelijke versie hiervan is te vinden in de factsheet.

In Amsterdam is de ervaren discriminatie op de werkvloer groter dan landelijk, 14 procent ten op zicht van 11 procent landelijk.

Dit jaar is voor het eerst ook gekeken naar verschillen tussen bewoners van de verschillende stadsdelen. Discriminatie op de werkvloer wordt het vaakst ervaren door bewoners van de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost. Discriminatie bij afwijzing bij een sollicitatie wordt dat het vaakst door bewoners van Zuidoost en West ervaren.

De ervaren discriminatie is niet veranderd ten opzichte van de vorige keer. Wel kreeg het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam meer meldingen over arbeidsmarktdiscriminatie in Amsterdam (142 in 2019 versus 113 in 2018).