Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Helft ondervraagde Amsterdammers bezoekt de binnenstad graag

Onderzoek naar de aantrekkingskracht van de Amsterdamse binnenstad laat zien dat ongeveer de helft van de ondervraagde Amsterdammers de binnenstad (heel) graag bezoekt. Drie op de tien (29 procent) doen dat juist (helemaal) niet graag. Bijna tweederde zou de Amsterdamse binnenstad vaker willen bezoeken als daar iets zou veranderen. Respondenten gaan normaal gesproken vooral naar de binnenstad voor uitgaan en cultuur, bezoek aan cafés en restaurants en om te winkelen bij kleinere winkels. Wel beïnvloeden de maatregelen tegen het coronavirus de bezoekfrequentie en redenen om de binnenstad te bezoeken, tonen de resultaten van augustus dit jaar.

Onder de noemer ‘Aanpak Binnenstad’ werkt de gemeente Amsterdam aan een leefbare binnenstad. Het uitgangspunt van de aanpak is dat de binnenstad weer meer van Amsterdammers (bewoners en werkenden) moet worden. Bezoekers zijn welkom, maar gebruiken de voorzieningen (winkels, cafés, restaurants etc.) die Amsterdammers ook gebruiken. Stadsdeel Centrum heeft aan Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) gevraagd om onderzoek te doen naar de huidige aantrekkingskracht van de Amsterdamse binnenstad en het aanbod van midden- en kleinbedrijven (MKB-aanbod) in de binnenstad voor Amsterdammers.

Figuur: Om welke reden(en) bezoekt u de binnenstad van Amsterdam wel eens? Meerdere antwoorden mogelijk

Winkels, cafés en restaurants vooral gericht op toeristen

Bijna tweederde zou liever vaker naar de binnenstad en het MKB aldaar gaan als er minder toeristen, drukte en auto’s zouden zijn, maar ook als het aanbod beter of gevarieerder is (zoals minder gericht op toeristen) en de binnenstad beter bereikbaar zou zijn. De winkels, cafés en restaurants in de binnenstad zijn volgens de ondervraagden vooral gericht op buitenlandse toeristen en Nederlandse dagjesmensen. Het aanbod van overige dienstverlening is volgens hen wel gericht op Amsterdammers. Respondenten geven de verwachting voor hoe de binnenstad zich de komende jaren zal ontwikkelen gemiddeld een 5 op een schaal van 1 (heel negatief) tot 10 (heel positief).

Binnenstadbewoners komen vaker in de binnenstad en zij vinden meer dan respondenten elders uit de stad dat de dienstverlening maar ook cafés en restaurants op Amsterdammers zijn gericht. Jongere respondenten (ongeacht waar zij wonen) bezoeken de binnenstad vaker voor cafés en restaurants, uitgaan/cultuur, winkelen bij grote winkelketens en bezoek aan familie of vrienden in de binnenstad. Zij zijn daarnaast iets positiever (5,3) dan gemiddeld over de verwachting voor de komende jaren.

Minder bezoek aan de binnenstad sinds de coronacrisis

Toen de coronacrisis in Nederland begon, is de bezoekfrequentie van respondenten aan de binnenstad gedaald. Na verloop van tijd is het bezoek weer iets toegenomen, maar niet naar het niveau van voor de coronacrisis. Voor september, de maand die in het vooruitzicht lag op het moment van bevraging, verwachtte men weer iets vaker te gaan. Voor alle periodes geldt dat Centrumbewoners het vaakst naar de binnenstad gingen en mensen van buiten de ring minder vaak. Daarnaast zien we dat jongeren na het begin van de coronacrisis iets vaker naar de binnenstad gingen dan ouderen, maar in de verwachting voor september is daarin geen verschil.

Twee op de vijf kent de Aanpak Binnenstad, leefbaarheid en veiligheid het belangrijkst

41 procent van de respondenten kent de Aanpak Binnenstad, maar van hen weet niet iedereen wat de aanpak inhoudt (27 procent wel, 14 procent niet). Ruim de helft van de respondenten kent de aanpak niet. Binnen de aanpak vinden ondervraagden leefbaarheid en handhaving het belangrijkste.