Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Het leven komt weer op gang, maar crisis slaat toe

De periode mei-juni 2020 staat in het teken van het afbouwen van de lockdowns en de versoepelingen. Het openbare leven begint weer op gang te komen. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker hoe hard de coronacrisis in Amsterdam toeslaat, zo blijkt uit de maandelijkse factsheet met Economische kerncijfers.

De luchtvaart en de bezoekerseconomie in Amsterdam zijn zwaar getroffen door de lockdown en reisbeperkingen. Sinds de versoepelingen zijn de eerste tekenen van herstel te zien, maar nog op een laag niveau in vergelijking met 2019. Het passagiersverkeer op Schiphol viel twee maanden weg: in april en mei 2020 bedroeg het passagiersvolume circa 2-3 procent van het volume in 2019. Vanaf eind mei neemt het aantal bestemmingen en vluchten op Schiphol weer toe, alsmede het aantal reizigers. Vanaf juni zijn Amsterdamse musea, attracties en horeca weer open en neemt het bezoekersverkeer in de stad toe. Medio juni ligt het aantal passanten in de Kalverstraat op 45 procent van het volume in 2019, tijdens de lockdown was dit onder de 10 procent. Ook steeds meer hotels zijn na de tijdelijke sluiting weer open en stijgt de kamerbezetting van onder de 10 procent in mei naar 17 procent medio juni.

Het aantal faillissementen in Amsterdam neemt toe, maar in beperkte mate. Landelijk is dezelfde trend te zien. De steunmaatregelen van de overheid en de nieuwe wet (Whoa) moeten helpen voorkomen dat noodlijdende bedrijven failliet gaan. Dankzij de Tozo regeling hebben meer dan 37.000 zelfstandige ondernemers in Amsterdam één of meerdere voorschotten gekregen. Tegelijkertijd loopt het aantal werkloze werknemers in mei 2020 verder op: het aantal ww-uitkeringen is met 46 procent toegenomen ten opzichte van mei 2019.