Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Meer binnenlandse, minder buitenlandse jongeren naar de stad dan vorig jaar

Sinds maart immigreren er minder mensen naar de stad dan vorig jaar. Dat komt mede door de reisbeperkingen die sinds de uitbraak van het coronavirus wereldwijd zijn ingesteld, maar ook door de toegenomen onzekerheid die het virus teweegbracht. Doordat het starten van een nieuwe baan of studie in het buitenland ineens lang niet meer zo vanzelfsprekend is, is er voorlopig een einde gekomen aan de recordhoge migratie vanuit het buitenland.

Als we inzoomen op immigranten in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar, valt op dat vooral in april het verschil met vorig jaar groot was. In de maanden daarna is het aantal immigranten in deze leeftijdsgroep weer iets gestegen, maar nog steeds onder het niveau van 2019. Uitzondering is Rotterdam, waar de immigratie van 18- tot en met 24-jarigen in 2020 iets hoger lag (230) dan vorig jaar (201). In Den Haag en Utrecht zien we hetzelfde patroon als in Amsterdam, maar zijn de aantallen kleiner. Overigens heeft de meerderheid van de immigranten in deze leeftijdsgroep een westerse migratieachtergrond. In Amsterdam en Utrecht is dat aandeel 75 procent, in Rotterdam 64 procent en in Den Haag 68 procent.

Immigratie

Grafiek in Amsterdam en Rotterdam is de immigratie sinds corona lager dan in 2019

Grafiek in Den Haag en Utrecht is de immigratie sinds corona lager dan in 2019

Toen de komst van buitenlandse studenten, arbeidsmigranten, kenniswerkers én ook toeristen uitbleef, ontstond ruimte voor anderen die zich in de stad willen vestigen. We zien dan ook dat zich in mei, juni en juli 2020 meer mensen vanuit Nederland in Amsterdam vestigden dan vorig jaar. Het zijn vooral 18- tot 24-jarigen. In juni van dit jaar kwamen er binnen deze leeftijdsgroep 400 personen meer naar de stad toe dan in 2019. In juli was dit verschil 317. Of dit ook voor de maanden augustus tot en met oktober zal gelden, wanneer veel studenten een plek vinden in de stad, blijft nog spannend.

Vestiging vanuit de rest van Nederland, per leeftijdsgroep, Amsterdam

Grafiek In mei, juni en juli 2020 vestigen meer mensen vanuit Nederland zich in Amsterdam dan in 2019

Waar heeft deze groep nieuwkomers een plek gevonden in de stad? Vergeleken met vorig jaar is het verschil in de vestiging van 18- tot en met 24-jarigen vanuit Nederland het grootst in Zuid (+41 procent), Nieuw-West (+38 procent) en Centrum (+22 procent). In deze stadsdelen is het aantal nieuwe inwoners vanuit het buitenland afgenomen met respectievelijk 33, 34 en 39 procent.

Ook  in Rotterdam is de vestiging van 18- tot en met 24-jarigen vanuit Nederland sinds mei dit jaar hoger dan vorig jaar. Afgelopen juni en juli kwamen er binnen deze leeftijdsgroep ruim 220 personen meer naar de stad dan  in dezelfde maanden vorig jaar.

Vestiging 18- tot en met 24-jarigen vanuit Nederland, Amsterdam en Rotterdam

Grafiek in Amsterdam en Rotterdam is de vestiging van 18- tot en met 24-jarigen vanuit Nederland sinds mei dit jaar hoger dan in 2019

In Den Haag en Utrecht zien we in de maanden juni en juli eveneens een stijging van het aantal gevestigde 18- tot en met 24-jarigen ten opzichte van vorig jaar. Ook hier is het nog de vraag of deze ontwikkeling doorzet in de komende maanden.

Vestiging 18- tot en met 24-jarigen vanuit Nederland, Den Haag en Utrecht

Grafiek in Den Haag en Utrecht is de vestiging van 18- tot en met 24-jarigen vanuit Nederland sinds mei dit jaar hoger dan in 2019