Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Winkelleegstand neemt toe in Amsterdamse winkelgebieden

De winkelleegstand in de Amsterdamse winkelgebieden is in 2020 toegenomen. Zo staat in de Amsterdamse Poort 16 procent van het aantal winkelunits leeg. Maar ook in de Kalverstraat, waar jarenlang vrijwel geen leegstand was, blijft in 2020 5 procent van de winkelruimte onbenut. Dit blijkt uit data van Locatus over winkels en winkelgebieden in Amsterdam.

Deze informatie is terug te vinden in het dashboard alles over winkelgebieden. In dit dashboard is zo veel mogelijk data gebundeld over de meer dan honderd winkelgebieden die Amsterdam telt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het aantal horecazaken in de Ferdinand Bolstraat is toegenomen terwijl hier het aantal mode- en kledingzaken de afgelopen 10 jaar is afgenomen.

In het dashboard is ook informatie opgenomen over de koopkrachtbinding in het stadsdeel waar de winkelgebieden in liggen. Zo valt te lezen dat het aandeel Centrumbewoners dat in het eigen stadsdeel besteedt tussen 2018 en begin 2020 (voordat de lockdowninging) stabiel is gebleven ondanks de toegenomen aankopen van producten via internet. Andere stadsdelen hebben juist hun koopkrachtbinding zien afnemen in deze periode.

Verder is in het dashboard achtergrondinformatie over de winkelgebieden terug te vinden, waaronder websites van Bedrijfsinvesteringszones (BIZ) en bijvoorbeeld e-mailadressen en contactgegevens van winkelstraatmanagers.

Het dashboard is te bereiken via het dossier Detailhandel. In dit dossier zijn links te vinden naar publicaties (waaronder de Monitor Detailhandel 2020), datasets en tabellen rondom het thema detailhandel.