Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Woningzoekenden in de MRA aangewezen op vrije huursegment

De sociale huursector krimpt, de koopsector wordt duurder en de vrije huursector is een groeiend uitwijksegment. Dat zijn enkele resultaten uit het onderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam 2019’ (WiMRA 2019).

De omvang van de sociale huursector (huurwoningen met maandhuur tot €720, zowel corporatiebezit als particuliere huurwoningen) is gekrompen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), van 40 procent in 2017 naar 38 procent in 2019. Zie de publicatie 'Wonen in de Metropoolregio Amsterdam 2019, Woningvoorraad en bewoning'. Het aandeel sociale huurwoningen is nu lager dan het aandeel lage inkomens in de MRA. Van alle huishoudens in de MRA heeft namelijk 42 procent een jaarinkomen  tot €38.035; zij vormen de doelgroep van de sociale huursector.  In de meting van 2017 werd al geconstateerd dat de ruimte voor lage inkomens op de woningmarkt in de MRA beperkt is. Deze meting laat zien dat de mogelijkheden voor lage én middeninkomens op de woningmarkt verder afgenomen zijn. Zie voor een vergelijking van inkomensgroepen en welke segmenten in de woningvoorraad bereikbaar zijn de onderzoeksverantwoording.

De koopsector in de MRA is in omvang gelijk gebleven, maar wel in prijs gestegen. Lage en middeninkomens (< €57.053) kunnen daardoor op steeds minder plekken in de MRA een woning kopen. De vrije huursector is toegenomen tot 14 procent van de woningvoorraad. Dit komt deels door toevoegingen in de nieuwbouw, deels door liberalisering van (vooral particuliere) sociale huurwoningen, door verhuur van voormalige koopwoningen en door de aankoop van woningen om te verhuren (‘buy-to-let’).

In het vrijgekomen woningaanbod neemt de particuliere vrije huursector een grote plaats in: 25 procent van de recent verhuisde huishoudens betrok een particuliere vrije sectorwoning. De gemiddelde huren in de particuliere vrije sector liggen hoog in de MRA (gemiddeld €1.183; €1.290 voor recent verhuisden). Huishoudens die in de particuliere vrije huursector huren, zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan huur (gemiddeld 33 procent; 34 procent voor recent verhuisden). Zij wonen er vaak nog maar kort en een groot deel wil weer verhuizen. De belangrijkste redenen voor hen om te verhuizen zijn dat de huidige woning te duur is (38 procent) en dat zij liever willen kopen (48 procent). De vrije particuliere huursector is daarmee een groeiend uitwijksegment. Huishoudens die liever zouden kopen, zien zich genoodzaakt te huren (tegen een hoge huur) door een gebrek aan betaalbaar koopaanbod.

Meer huishoudens willen verhuizen

Meer huishoudens willen verhuizen. Toegankelijke versie is te vinden in de factsheet Woonwensen en recent verhuisden.

De verhuisgeneigdheid is toegenomen; 25 procent van de huishoudens geeft aan binnen twee jaar te willen verhuizen. De woonvoorkeuren van doorstromende woningzoekende in de MRA zijn divers. Er is zowel vraag naar eengezinswoningen als naar meergezinswoningen van verschillende oppervlakte. Ouderen zoeken wel vaker een meergezinswoning, vooral met een middelgroot oppervlak (60-100m2). Bij de doorstromers in de MRA gaat de voorkeur uit naar de gemixte tussenmilieus ‘rustig-stedelijk’, ‘gevarieerd’, ‘wonen-winkels-werken’ en naar ‘woonwijk’. Minder geliefd bij doorstromers zijn ‘grootstedelijk’, ‘ruim’ en landelijk’. Verhuisgeneigde doorstromers die momenteel in een ruim, landelijk of recreatief woonmilieu wonen willen dit vaak blijven doen. Doorstromers die grootstedelijk wonen, willen eerder naar een rustig-stedelijke woonomgeving verhuizen.

Over het algemeen zijn bewoners van de Metropoolregio Amsterdam tevreden met hun buurt. Gemiddeld waarderen zij die met het rapportcijfer 7,7. Ook de woning wordt goed gewaardeerd (8,0). Veel ouderen vinden hun buurt geschikt om oud in te worden, zij geven hier gemiddeld het rapportcijfer 7,5 voor. De sociale samenhang in een buurt en de aanwezigheid van winkels en zorgvoorzieningen hangen positief samen met de geschiktheid van een buurt voor ouderen.

Ruim de helft (54 procent) van de ouderen vindt de huidige woning geschikt om oud in te worden. Bij koopwoningbezitters is dit iets lager (49 procent), maar zij denken vaak wel dat er aanpassingen mogelijk zijn. Huurders vinden hun woning vaker al geschikt, maar zien minder vaak mogelijkheden voor aanpassingen.

De publicatie Wonen in de Metropoolregio Amsterdam 2019 in perspectief beschrijft de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek en verbindt deze met resultaten uit andere onderzoeken over de woningmarkt en economie van de MRA.

De resultaten uit WiMRA 2019 zijn gepubliceerd in drie deelrapporten:

Elk deelrapport is samengevat in een factsheet:

Daarnaast is er voor elk van de 31 deelnemende gemeenten een factsheet gemaakt met daarin de resultaten op gemeentelijk niveau en een factsheet op MRA niveau.

Meer over de achtergrond van het onderzoek is te vinden in de onderzoeksverantwoording.

Alle publicaties zijn te vinden in het dossier wimra.