Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Woningzoekenden MRA sterk aangewezen op particuliere huurwoningen in de vrije sector

Mensen die in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) willen starten op de woningmarkt of een andere woning zoeken, zijn vaak aangewezen op de particuliere huurwoningen in de vrije sector. Van de recent verhuisden in de MRA betrok een kwart een woning in dat segment, dat ook een groeiend aandeel van de woningvoorraad vormt: van 8 procent in 2017 naar 11 procent in 2019. Dat blijkt uit de resultaten van het tweejaarlijkse woningmarktonderzoek in de MRA, dat in 2019 opnieuw werd uitgevoerd.

Het percentage sociale huurwoningen nam de afgelopen twee jaar af (van 40 procent naar 38 procent) terwijl het percentage huishoudens met een laag inkomen licht toenam (van 41 procent naar 42 procent). Daarnaast is er door de stijgende prijzen in de koopsector weinig aanbod van betaalbare koopwoningen. Door deze ontwikkelingen nemen de kansen op een betaalbare woning voor lagere en middeninkomens verder af.

Totale woningvoorraad en recent betrokken woningen naar segment, MRA, 2019

Totale woningvoorraad en recent betrokken woningen naar segment, MRA, 2019 (%)

Uitwijksegment voor midden- en hogere inkomens

Met name voor woningzoekenden met een midden- en hoger inkomen is de vrije sector verhuur een belangrijk (uitwijk)segment, zij zouden liever een woning kopen maar er zijn weinig betaalbare koopwoningen beschikbaar.

Hoge woonlasten

In een particuliere vrije sector huurwoning zijn de woonlasten hoog. Gemiddeld betalen de recent naar zo’n woning verhuisde huishoudens €1.290 kale maandhuur. Voor mensen met een lager of middeninkomen leidt dit tot zeer hoge woonlasten. Velen zien dit als een tijdelijke oplossing: de helft van de bewoners van particuliere vrije sector huurwoningen wil verhuizen.

Resultaten WiMRA 2019

De groei van de particuliere vrije huursector is één van de bevindingen van het nieuwste onderzoek over Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA). Ruim 48.000 inwoners van alle gemeenten in de MRA vulden hiervoor een enquête in met vragen over hun woonsituatie, -wensen en -lasten. De eerste factsheet gaat in op de woningvoorraad en bewoning. Er volgen binnenkort nog twee factsheets. Die gaan over woonwensen en verhuizingen en prettig wonen.