Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Ruim 6.800 statushouders in Amsterdam

Ook in Amsterdam wonen statushouders. Hoeveel en waar? En wat vinden ze van Amsterdam?

Wat is een statushouder?

Na het aanvragen van asiel kunnen vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen. Deze statushouders krijgen huisvesting in de gemeenten. Amsterdam hoort jaarlijks van de Rijksoverheid hoeveel statushouders het moet huisvesten. Niet alle statushouders worden uiteindelijk ook Nederlander. Soms verbetert de situatie in het land van herkomst. Soms wordt het asiel alsnog afgewezen. In Amsterdam wonen ook uitgeprocedeerden of ongedocumenteerden. Net als iedereen, hebben zij wel mensenrechten. Voor hen is er de bed-, bad- en broodregeling. Amsterdam telt ruim 6.800 statushouders.

Hoeveel statushouders zijn er en waar komen ze vandaan?

Op 1 januari 2019 waren er ruim 6800 statushouders in Amsterdam. Daarmee heeft de gemeente Amsterdam ook de achterstand in het opnemen van statushouders teruggebracht naar 506. Deze achterstand stond in 2016 nog op 912. De laatste jaren is het grootste deel van de statushouders afkomstig uit Syrië en Eritrea/Ethiopië, respectievelijk 2731 en 1316. Andere landen van herkomst zijn: Iran 450, Irak 265, Afghanistan 255, Somalië 188 en Uganda 143. Van de overige 1040 statushouders zijn geen groepen met meer dan 140 personen uit hetzelfde land van herkomst.

Welke woningen krijgen statushouders?

Als statushouder krijg je éénmalig een geschikte sociale huurwoning aangeboden. Iets meer dan 1 op de 10 vrijgekomen woningen van de corporaties gaan naar een statushouder. Naast de reguliere toewijzingen zijn er in 2018 ook nog 295 toewijzingen geweest in tijdelijke huisvestingsprojecten. Er waren in de afgelopen 3 jaar weinig toewijzingen in Centrum (69) en Zuid (188) en veel in West (343) en Nieuw-West (371). Met Oost (333), Noord (321) en Zuidoost (245) komt het totaal aantal toewijzingen op 1870.

Waar in de stad wonen de statushouders?

Er wonen in Amsterdam 8 statushouders per 1.000 inwoners. Maar dit is niet in alle gebieden gelijk. Ook doordat er grotere tijdelijke huisvestingslocaties voor statushouders zijn. In Startblok Riekerhaven wonen bijvoorbeeld jonge statushouders en Amsterdamse jongeren samen op een tijdelijke huisvestingslocatie.

Wat vinden Amsterdammers van statushouders?

Slechts een klein deel van de Amsterdammers is tegen het opvangen van vluchtelingen. Op de vraag "Vind je het goed dat er in Amsterdam vluchtelingen worden opgevangen?" antwoorden Amsterdammers met: helemaal mee eens 33 procent, mee eens 30 procent, niet mee eens of niet mee oneens 21 procent, mee oneens 5 procent, helemaal oneens 4 procent en weet niet of geen antwoord 7 procent. procent.

40 procent van de Amsterdammers komt in contact met vluchtelingen en daarvan is de helft positief. Op de vraag "Hoe is uw ervaring met (andere) vluchtelingen bij u in de buurt?" antwoorden Amsterdammers: helemaal mee eens 6 procent, mee eens 13 procent, niet mee eens of niet mee oneens 15 procent, mee oneens 4 procent, helemaal oneens 2 procent, geen ervaring mee 48 procent en weet niet of geen antwoord 13 procent.

In Stadsdeel Oost heeft men het vaakst ervaring met statushouders en net als elders zijn deze ervaringen meestal positief of neutraal. Stadsdeel Centrum heeft men de minste ervaringen met vluchtelingen.

Wat vinden statushouders van Amsterdam?

Statushouders zijn tevreden met de Nederlandse en Amsterdamse samenleving. Tevredener dan de rest van de Amsterdammers. Zo geven statushouders de Nederlandse samenleving een 8,1 en de Amsterdamse samenleving 8,0. Amsterdammers geven hiervoor respectievelijk maar een 7,0 en een 6,9. De regering en het Amsterdamse bestuur krijgen van statushouders 8,0, waar Amsterdammers maar een 5,8 en een 6,3 geven.